In Risk & Business: Angela Pieneman nieuwe voorzitter van de werkgroep PE RMiA

Datum: 2023-12-01, Categorie: Nieuws

In Risk & Business: Angela Pieneman nieuwe voorzitter van de werkgroep PE RMiA
Als nieuwe voorzitter staat Angela Pieneman aan het roer van de werkgroep Permanente Educatie van de RMiA. Een gedreven registermakelaar met een enorme passie voor het vak. Een gesprek met haar over het belang van kennis opdoen en kennis delen. “Actief zijn in verzekeringsbranche maakt je vak 100 procent leuker. Hoe meer je weet, hoe meer mensen je spreekt, hoe mooier het wordt.”

Bestuurslid van de RMiA, lid van de technische commissie transport van de VNAB, redacteur bij de Beursbengel, secretaris van Marine Insurance Associates Nederland en nu dus ook voorzitter van de werkgroep PE. En dat allemaal naast haar veelbewogen baan als Senior Broker Commodities bij Raetsheren. Dat Angela Pieneman niet stil zit, zoveel is duidelijk. Maar wat zijn haar drijfveren? “Ik vind het heerlijk om te zien wat er speelt en met vakgenoten te sparren over de oplossingen. Om met elkaar van gedachten wisselen en te ontwikkelen om zo de markt naar een hoger niveau te tillen.”
Begin dit jaar nam ze het stokje over van Willeke van de Weerd-Schreuder. De rol van voorzitter van de werkgroep voor permanente educatie past Pieneman als een handschoen. In die hoedanigheid wil ze de focus leggen op kennis opdoen en delen en elkaar sterker maken. “Daarvoor moeten we ook out-of-the-box durven kijken. Bijvoorbeeld naar bepaalde risico’s die we als branche lopen en daarover seminars geven.”

Bedrijfscontinuïteit

“Onze rol is veranderd”, vindt Pieneman. “Het draait niet alleen meer om het verkopen van polissen. De klant wil van jou weten wat de laatste ontwikkelingen zijn en dat jij als partner fungeert en hem van advies voorziet. Zo kampte de sector transport een paar jaar geleden met een supply chain disruption. De coronapandemie zorgde voor een verstoring in de distributieketen, waardoor producten vaak langer onderweg waren.”
Pieneman sprak hierover met een van haar klanten, die aangaf dat containers niet meer gelost werden, omdat havens het simpelweg niet konden opslaan als dit niet vooraf was geregeld. Gevolg: de container bleef op het schip, omdat er geen plek was en vertrok naar de volgende haven. “Er is dan niet altijd nood aan de man, maar bij producten met een houdbaarheidsdatum is dat natuurlijk een ander verhaal. Grote spelers in de markt zien dit soort ontwikkelingen al in een vroeg stadium. Deze kennis kun je vervolgens delen met kleinere bedrijven. Zo ben je niet alleen bezig met verzekeren, maar ook met de continuïteit van de bedrijven van je klanten.”
Die rol van die als adviseur kunt spelen in de bedrijfscontinuïteit van de klant, is meteen een van de speerpunten van Pieneman voor het nieuwe PE-jaar van de RMiA. “Bijvoorbeeld als je klant een schade heeft. Hoe kun je hem daarin bijstaan? Laten we bepaalde schades behandelen, waaruit we samen leer kunnen trekken.”

Karaktereigenschap

Toen Pieneman werd gevraagd om de functie van voorzitter van de PE-werkgroep te vervullen, was ze meteen enthousiast. “Van het nadenken over de inhoud tot wie het beste geschikt is als docent voor de betreffende masterclass, wat de laatste ontwikkelingen zijn en wat er dus aan bod moet komen en elkaar bijpraten hierover. Dat ik daarin een rol mag spelen, vind ik bijzonder mooi om te doen. Het doel van de PE-bijeenkomsten is om kennis op te doen en te delen en dat sluit volledig aan op mijn visie.”

Pieneman vindt het ook een belangrijke karaktereigenschap van de RMiA: kennis willen opdoen en dat stapje extra zetten. “De markteconomie is constant in beweging en dat blijft zo. Als registermakelaar in assurantiën houd je die kennis up-to-date, zodat je jouw klant altijd op de hoogte kan brengen van de laatste ontwikkelingen. Daarmee onderscheid je jezelf. Klanten verwachten, nee eisen van je dat je fungeert als partner voor hen.” Kennis opdoen gaat wat haar betreft ook verder dan theorie alleen.“Vaardigheden spelen een belangrijke rol. Die leer je bijvoorbeeld in rollenspellen, mediation en arbitration. Hiermee maak je onderscheid, in wat je doet en in welke uitkomst je krijgt.”

Als voorzitter vindt ze de betrokkenheid van de deelnemers essentieel. “Hun evaluaties en reacties wil ik meenemen en verwerken in de nieuwe bijeenkomsten. Hoe zien zij de toegevoegde waarde van de RMiA? Ik wil luisteren en meenemen waaraan zij behoefte hebben en hun suggesties toepassen in de praktijk. Als je deelnemers aan een PE-sessie vraagt om een evaluatieformulier in te vullen, dan moet je wat doen met die feedback en dat vervolgens ook terugkoppelen. We werken met de markt, maar ook voor de markt. Daarin wil ik een verbeterslag maken. Laten zien dat we luisteren en wat we ermee doen.”

Ondertussen staat er een nieuwe lichting klaar om het RMiA-assessment aan te gaan. “Wat ik ontzettend gaaf vind. Bij Raetsheren zijn we ook bezig om een nieuwe generatie bij elkaar te krijgen voor het RMiA. Het biedt zoveel extra. Naast de gedeelde kennis is het ook een pre dat je op de bijeenkomsten met concullega’s kunt praten en sparren. Contacten over en weer houden en elkaar sterker maken. Denk aan de masterclasses over risicomanagement; je wordt er altijd weer wijzer van. Vaak kun je het de volgende dag al toepassen in de praktijk.”

Five powers war-clausule

Van voorzitter van de PE-werkgroep tot redacteur bij de Beursbengel. Alle functies die Pieneman vervult, hebben één gemene deler: kennis opdoen en delen. En tegelijk versterken al die rollen elkaar. Als voorbereiding op het RMiA-assessment biedt het NIBE-SVV in nauw overleg met de SAR een coachingstraject aan. Als het aandachtsgebied transport aan bod komt, krijgt Pieneman dat te horen. “Bijvoorbeeld als een nieuwe groep moeite heeft met een onderwerp, wordt mij gevraagd om er een artikel over te schrijven. Aan mij de uitdaging om het zo te schrijven dat het onderwerp toegankelijk is voor de lichting die nieuw is in het vak, maar ook voor vakgenoten die er niet dagelijks mee bezig zijn, maar wel de basisbeginselen kennen.”

Als lid van de Technisch commissie Transport VNAB bespreekt ze inhoudelijke vraagstukken die de branche raken en deze functie combineert goed met haar werk voor de redactie van de Beursbengel en voor de RMiA. Dat illustreert het artikel van haar hand over de Five Powers War-clausule perfect. “De impact die een oorlog kan hebben tot ver buiten het oorlogsgebied zelf, heeft ertoe geleid dat herverzekeraars dit risico willen beperken. Steeds meer verzekeraars eisen dat de Engelstalige Five Powers War-clausule, ontwikkeld door de Joint Cargo Committee, in de polis wordt opgenomen. In de Technische Commissie Transport hebben we hiervoor een Nederlandse clausule ontworpen.” In een inhoudelijk artikel gaat Pieneman, die dus eerste rang zat bij het ontwerp van de clausule, in op de inhoud en de impact van deze clausule voor transportgoederenverzekeringen. “Dat valt mooi in elkaar en zorgt voor een artikel dat je over tien jaar nog steeds pakt als naslagwerk om te lezen over de intentie van de clausule.”

Aanstekelijk

Haar ambitie én het enthousiasme om die kennis te delen met vakgenoten en de nieuwe generatie in de branche, werken aanstekelijk. Tijdens het gesprek moet ze er ook wel om lachen, want er is nog veel meer wat ze doet en alles blijkt in het teken te staan kennis opdoen en kennis delen. Zo staat ze samen met Marc Schuling voor een groep jonge professionals in de Introductie Coassurantie van het VNAB om te vertellen over transportschades. “Daarin beelden we transportrisico’s uit in de les om hen net zo enthousiast te maken over het vak.”

Tegelijk heeft ze een aantal vakgenoten opgetrommeld om de koppen bij elkaar te steken in de Sustainable Transport Insurance Group. “We krijgen veel te maken met duurzaamheid en op dat vlak staat transport niet bekend om haar goede reputatie. Welke rol moeten de transportverzekeraars hierin spelen? Om de discussie op gang te brengen en om een gezamenlijke bijdrage te leveren aan de verduurzaming van deze sector is deze groep opgericht. Wat kunnen we bereiken met elkaar, zodat niet iedereen zelf het wiel moet uitvinden?”

“Kennis opdoen en delen dat is ontzettend belangrijk.” Het blijkt voor Pieneman de rode draad in haar carrière. “Actief zijn in de verzekeringsbranche: dat maakt je vak zoveel mooier. De kennis die je deelt, maakt de markt alleen maar weer beter. Je kunt elkaar alleen maar sterker maken. Je wilt die stap extra zetten voor je klant en er voor ze zijn. Dat is het onderscheidende karakter van een RMiA.”


« Nieuws overzicht

Nieuws archief